Zalora my menipu customer lagi



problem dengan tajuk kat atas? staf zalora ade masalah ngan aku? sila pergi mati!.
*firstly xdeathx nasihatkan hangpa jangan la beli kat zalora.. serius. jangan tertipu ngan katalog yang bubuh banyak baju berjenama bodoh diorang walaupun korang tengok diorang promote kupon murahan diorang kat korang. n ramai yang dah terkena.. boleh cek kat google.

ini baru saje happened kat aku.. ak ni tak suka rebel.. tapi ak panas bila orang menipu ni. jumlah tu takder la banyak tapi tipu tetap tipu? korang nak kata aku sabotaj zalora? ye memang ak nak sabotaj ak harap orang boikot terus zalora ni..tak payah beli dah.. mengarut menipu kuat. n complain sangat banyak kat diorang.. tambah2 sekarang ramai orang ade blog kan? jadi korang boleh cek sendiri kat google  berapa banyak kes yang zalora ni dah buat dengan customer diorang.. ok aku cerita ikut turutan kejadian eh. 

sebenarnya ak tengok zalora ni macam takder masalah.. kira berjaya la kan. ade duit nak iklan kat tv,radio bagai. ak pandang hebat la jugak zalora ni. Ada sorang kawan aku si S ni nak sangat baju.. jenama la hape la. ak sebenarnya tak kisah sangat ngan jenama. asal baju quality,sedap pakai sudahlah... selalu ak beli kat nile.com.my ja.. walaupun quality biasa je tapi memang patut la ngan harga dia, harga murah, iklan dia pun betul.... boleh lepas pakai2 kat rumah.. kan? selalunya sebelum ak beli barang aku akan cek dulu kat internet.. seller ni boleh percaya atau tak. jadi disebabkan ak percaya iklan tv,radio.. tengah gah je. .takkan diorang nak menipu plak kan? 

ok cerita dia macam ni...
berapa hari yang lepas ak gi la order kat zalora.com.my ni . 2 item yang aku order.. aku tengok harga memang takder masalah sangat sebab barang pun brand kan? jadi takper la..ala setakat baju puluh2 ringgit tu. total memang tak sampai RM100.. tolak kupon RM20 bagai. kira dapat murah la jugak. tapi murah2 pun baju tu ada la atas RM50. first order tu.. total item RM 85.75 ( ak nak copy gambar tapi malas plak).

ak rasa berat jugak mula2 nak beli baju situ. tak tau la kenapa. hati aku macam kata.. tak payah la.. tak payah la.. sebab degil sangat ak beli je la. itupun sanggup diorang call aku mintak payment..jd esok nya ak pun gi la bayar.. lepas bayar dah upload resit semua kat link yang dia bagi dari email.. yang sengalnya takder confirmation langsung atas bayaran ak.. email takder ape takder..n kat item chart dalam akaun pun diorang tak update.tapi nyaris la ade livechat kat situ.. jadi boleh la lepas perasaan sikit kat livechat tu. ak tanyer diorang dah confirm ke belum.. diorang kata hari isnin bahagian kewangan diorang akan semak =.=''.. sorang je ke kawal bahagian kewangan?

aku plak kena email diorang n tulis tanya status order camne.. status payment macam mana... tapi tu aku tak kisah sangat.. dah dapat confirmation hari isnin.. lepas confirmation tu aku tanyer lagi.. ak tanyer pasal barang dah shipping ke belum? orang livechat tu sape tah Brian ke ape tah.. kata dah shipping.. bagi tracking number Gdex ape seme.. ngan Gdex tu aku takder masalah pun.. diorang buat kerja ok.. 3 hari masa bekerja baru dapat item tu. tapi dia kata aku punya satu lagi item yang aku order takder stok. ait? nape aku tak dapat email pun?takder notify langsung.. dalam site pun takder.. yang ak tau telefon ak ada no. baru tak tau no. sape..aku rase diorang la kot nak bagitau stok abis..haish ape salahnya hantar email? takpun notify dalam akaun aku kan lagi senang? 1 item je dia hantar dapat dalam kotak. bagus la.. item tu pun ak rase betul. baju belang2 tu dah dapat.. 

disebabkan 1 item tu aku tak dapat sebab abis stok jadi aku mintak diorang refund balik.. duit tu. ak pun sebenarnya rambang mata tengok baju kat zalora ni. semua barang gempak n branded..kat livechat diorang.. aku tanya macam mana u nak refund balik duit untuk 1 item lagi tu.? customer support dia bagitau yang diorang boleh refund sama ada nak pulangkan duit atau refund dalam bentuk voucher..ak kata tak payah la pulangkan duit. bagi bentuk voucher je la.. sebab ak nak beli baju kat situ..lagipun ak tak percaya sangat diorang ni.. lembab.. lagipun boleh guna voucher tu untuk beli apa2 item n valid dalam 365 hari..1 kes ni aku panas jugak.. kata nak bagi voucher code esoknya.. tapi jenuh aku email 2 hari lepas tu baru dapat.. lepas ak tulis complain kat facebook.. baru la nak sent. malam tu aku bengang la jugak ak hantar livechat.. sekor pun takder.. selalu ade je.. jawab.. aku guna la voucher tu beli satu baju brand checkmate.. ala yang checkmate - the royal clothing tu.. ok 

ni ha link
http://www.zalora.com.my/Short-Sleeve-Contrasted-Check-Shirt-82108.html

tapi yang aku dapat cap ayam .. entah dari mana tah,.. kuat gila zalora ni menipu

jadi aku tunggu la.. harini dapat item. .tapi malangnya ak dapat cap ayam punya baju bukan checkmate.. fak off la zalora.. agak2 la nak kelentong. yang paling panas aku livechat la..ak  bagitau pasal item ak dapat cap ayam punya.. ade ke boleh dia kata "ada kesilapan dekat zalora". =.=''  macam la aku budak tadika umur 5 tahun nak percaya kata-kata tahi diorang. jujur la sikit.. bukannya robot yang pakej barang tu..kalau jadi sekali takper la. tapi aku tengok kat satu blog ade bagitau dia pun kena kes macam ni..kawan aku sorang pun kena sampai sebulan baru dapat balik barang.. ni nak kelentong customer pun agak2 la.. dah tu aku sembang buat smiley senyum kat aku.. palehotak dia... jawab pun macam hape je. dia suruh aku return item tu.. ak cakap ak taknak deal dah.. n nak dedah benda ni kat orang ramai.. cadangnya ak nak refund balik.. la. tapi hati aku panas.. ak cakap kat dia tak payah refund.. biar orang tahu zalora ni macam mana.. aku taknak deal dah kat zalora.. last sekali aku tulis go dai je kat livechat tu.. 

some screenshot from random blog





aku rase ni semua kes lame.. tapi dah lame pun takkan still taknak fix..? dickhead zalora.


why aku taknak refund? sebab bila  buang masa aku tunggu barang.. n ada kes sampai sebulan baru dapat barang balik..ramai orang kena macam ni.. dapat defective item la.. nasihat aku jangan la beli kat zalora.. iklan gempak tapi servis n management diorang macam tahi.

sebenarnya banyak ak nak ss.. live chat tu pun ak nak ss. sebab aku marah sanagt.. ak tutup je la. sori takdapat nak bagi livechat ss.. seme.

aku rasa logik cara diorang ni.. bila diorang return lambat.. item lambat sampai jadi buat customer malas nak tunggu item.. then lupakan pasal order tu..  bila banyak sangat free ni akibatnya.. free shipping palehotak dia.. dah tu bungkusan dalam parcel je.. selalu dalam kotak.. tu pun buat aku rase pelik. ke memang diorang nak aniaya aku sebab aku banyak songeh sangat kat livechat diorang.. tanya macam2. =.=''

Apa itu "Genre" ? - Panduan Memuat turun filem Dan Manga

Apa itu Genre

Genre adalah kategori. Kategori adalah pengelasan kepada sesuatu. contohnya muzik, muzik mempunyai pelbagai kategori seperti pop,rock,techno dan sebagainya.

Terdapat pelbagai genre dalam filem..
Action
Aksi,beraksi. filem aksi bermaksud filem yang  wataknya menunjukkan pelbagai aksi seperti 

Adult
kategori khusus orang dewasa. Yang mencakup didalamnya itu seperti adegan
kekerasan dan/atau seksual dan/atau ketelanjangan.


Adventure
mengkategorikan kisah perjalanan karakter dalam cerita. Biasanya kisah diatur
untuk menyelesaikan misi-misi.


Comedy
Komedi adalah lucu,kelakar.


Drama
Sesebuah filem tu ada kisah-kisah yang boleh manipulasi emosi penonton. macam citer hindustan tu la

Ecchi
Berbaur seks. seperti pakaian bikini, dan, ya apa lagi, telanjang-lah.
 namun tidak menunjukan hubungan seksual yang lebih. Yang ni anime banyak la.


Fantasy
Terjadi di dunia antah berantah entah dimana-lah, tidak terbatas pada sihir,
dunia mimpi, atau pun dongeng.


Gender Bender
karakter yang bermain bertindak sebagai lawan jenis dengan cross-dressing,
atau mungkin operasi, mungkin juga dengan sihir, dll ...


Harem
satu laki-laki dikerumuni ramai perempuan.


Reverse Harem
satu perempuan dikerumuni ramai lelaki.


Historical
Mengisahkan sejarah. Menceritakan di kala itu atau mungkin juga kisah flash-back.


Horror
Movie yang seram.

Josei
Kisah asmara/cinta yang lebih realistis dan kurang ideal. Khas untuk
perempuan usia 18-30.


Martial Arts
Semua yang berhubungan dengan seni bela diri (karate, judo, dll ..)


Mature
usia 17 kebawah DILARANG! Manga dalam genre ini jelas mengandung adegan
kekerasan, brutal, seksual dan/atau penggunaan bahasa yang lepas.


Mecha
Berkaitan dengan Robot, mesin.


Mystery
Peristiwa aneh dan tidak jelas. Biasanya karakter yang bermain diatur untuk mengungkap
semua itu.


Psychological
Biasanya berkaitan dengan cara pemikiran karakter. Abnormal lebih sering ditonjolkan.


Romance
kisah cinta. Ohh--cinta.


School Life
Jalan cerita lebih sering terjadi di sekolah.


Sci-Fi
science fiction. Menceritakan dunia di mana teknologi atau ilmu pengetahuan beberapa
langkah lebih maju.


Seinen
Biasanya berhubungan dengan masalah dewasa. Ditunjukan untuk orang lelaki berusia 18-30.


Shoujo
Biasanya melibatkan percintaan dan pengembangan karakter. Ditunjukan untuk
perempuan berusia 10-18.


Shoujo Ai
Hubungan dekat antara wanita, dan tidak bertemakan dewasa.


Shounen
Biasanya melibatkan pertempuran dan/atau kekerasan. Terutama ditunjukan untuk
laki-laki berusia 10-18.


Shounen Ai
hubungan dekat antara laki-laki, dan tidak bertemakan dewasa.


Slice of Life
Kehidupan sehari-hari yang umumnya kita alami.


Smut
berbaur seksual, namun tidak terlalu terang-terangan


Sport
Berhubungan dengan olahraga.

Supernatural
Melibatkan kekuatan yang tidak dapat dijelaskan/peristiwa yang menentang
hukum ilmu pengetahuan modern/fisik.

Suspense
cerita yang mengejutkan, sehingga pembaca akan
terus dibuat bertanya dan/atau menebak jalan cerita berikutnya.


Tragedy
mempunyai peristiwa besar. lebih kepada kerugian juga kemalangan.


Yaoi
Hubungan intim antara laki-laki. (gay kot)


Yuri
hubungan Intim antara perempuan. (musahaqah atau lesbian)


Doujin atau Doujinshi
sebutan untuk manga yang dibuat oleh fans. biasanya untuk dibuat pelesetan,
mengarah ke genre lucah.


Hentai
berfokus pada tindakan seksual. Hanya untuk orang dewasa.

Kodomo
Manga anak-anak untuk usia 6-11 tahun. Manga cenderung mengajarkan moral
dan perilaku yang baik dan benar.

Lolicon
karakter dalam manga yang memiliki hubungan dengan anak perempuan di bawah umur. 18sx jugak ni.


Shotacon
Karakter dalam manga yang memiliki hubungan dengan anak laki-laki di bawah umur. ni pun 18sx. 



18SX ke ape ke. benda lucah haram tetap haram bagi Orang Islam.



Terima kasih kepada Ganool.com :D

Cara Hilangkan Ketagihan Facebook dan Pornsite

long time no see :D hehe. sorry guys and girls.(oh my english!) lama gile ah tak update blog ni. malas nak buka blogger.com tambah-tambah sekarang interface blogger dah update. Nak create new entry pun pelik semacam je. sebenarnya tak pelik pun. Cuma tak biasa lagi dengan interface baru. Insya'Allah hari ni xdeathx nak kongsi ngan korang cara-cara nak hilangkan ketagihan facebook.. atau apa-apa site. Termasuk pornographic content site. saje je share pengalaman.




pertama sekali xdeathx nak minta maaf banyak-banyak, untuk entry MiniCM7 tu. xdeathx takder cable untuk continue tutorial tu. maaf sangat-sangat. 

oklah, kita ada beberapa cara yang boleh dilakukan untuk hilangkan ketagihan facebook atau apa-apa site yang korang sedar, site tu boleh bawa banyak mudarat kat korang berbanding manfaat. korang boleh try mana-mana cara yang korang suka. xdeathx akan citerkan secara umum, macam-macam cara.. pilih la mana-mana pun yang korang suka. ni cuma idea saja. if nak full tutorial,  xdeathx malas nak screenshot. tapi korang boleh gi sini www.pakcikgoogle.com ( tah sape la setup menatang ni).  pastu taip je ape yang korang nak.

1. Disable Internet Connection
ni cara yang tak berapa mujarab n banyak disadvantage. sebab? sebab kadang-kadang korang nak pakai jugak internet kan? nak buat research pasal assignment la hape lah. cari bahan study la. so tak berapa nak munasabah sangat la. Jadi sebenarnya xdeathx pun tak suka cara ni. btw, teramat work sekiranya korang memang nekad nak tinggalkan ketagihan tu. 

Camne nak disable Internet connection? mudah saje, kalau korang guna streamyx gi kat TMpoint kata saya nak batalkan langganan streamyx. tapi korang kena faham, langganan streamyx ada contract dia. ada sesetengah tu tak silap 12 bulan. baru boleh korang nak batalkan.kalau tidak, korang kena bayar denda RM300. 

Cara lain, if korang pakai netbook,laptop. disable atau buang saje wireless driver tu. nanti korang akan rasa malas nak install balik untuk yg pemalas je la. yang rajin tu, entah la kat korang. dah korang rajin nak buat camne lagi ? uhukuhuk ( gedik beb). Kalau kat windows 7 selalunya ada internal driver yang disediakan oleh microsoft. don't worry :D. korang guna je IP address atau dns yang merapu. jadi internet connection akan jadi tak tentu hala (tah xdeathx tak reti nak tulis konsep dia,sebab xdeathx pun tak tahu).

2. Install Website Blocker pada Browser
ok, Firefox atau Google Chrome selalunya dia sediakan pelbagai jenis plugin yang boleh digunakan oleh pengguna. Korang boleh manfaatkan benda ni, kalau kat Google Chrome, klik kat logo "spanar" kat belah kanan atas tu.. pilih tools,pastu extension. then, browse extension gallery, cari website blocker. pastu pandai-pandai la guna yep. ikut tutorial yang dia bagi. kalau tak reti bahasa inggeris, guna google translate. Guruku sering berpesan "No pain No Gain".  tapi xdeathx tak suka cara ni. huhu. btw just an idea. korang boleh try.

3. Parental Control Software
ape benda tu parental control software? baiklah parental control software ialah software yang membolehkan ibu bapa mengawal dan memantau aktiviti internet anak-anak. Banyak jenis, dan fungsi juga berbeza. Tapi kebanyakannya ada fungsi web blocker. xdeathx sarankan adik-adik/abang-abang yang ketagih facebook atau pornsite silalah ajar ibu bapa cara guna parental software ni n suruh diorang block site-site yang adik-adik atau abang-abang ketagih tu. xdeathx sangat menggalakkan korang guna Eset Nod 32 Smart Security sebab dia ada function web blocker kat function Parental Control. Interface dia pun mudah. kalau guna parental software yang lain susah sikit dan lebih advance. Ada yang boleh snapshot aktiviti anak-anak waktu main komputer n send by email ibu bapa. tapi tak suka benda ni sebab menyemak inbox je.


4. Setup Customize Dynamic DNS in router
Banyak fungsi DNS ni sebenarnya. seperti dalam post xdeathx dulu yang bypass site yang diblock oleh skmm, kita boleh set custom Dns kat connection kita. Tapi sayangnya, kalau kita setup pada pc kita sahaja kita sendiri pun boleh ubah-ubah dns tu jadi objektif untuk block website tu akan terbantut. Korang kena guna Dns address yang mempunyai function untuk web filtering. xdeathx sarankan guna OpenDNS. korang boleh pergi ke site www.opendns.com dan lihat tutorial cara nak setup DNS tu. Korang kena register n banyak sikit step dia. Untuk setup dynamic dns ni korang kena masuk Dhcp server dalam Router/modem. Jadi memerlukan password :D untuk masuk. xdeathx suka cara ni.

untuk customize site2 mane yang korang nak block. kena register n try godek2 dashboard open dns. pastu pilih la kategori site yang macam mana korang nak block.

5. Web Filtering From Modem/router
yang ni pulak korang kena ada access ke router/modem. sesetengah modem ada option untuk web filtering. mana-mana site yang korang rasa tak berfaedah tu boleh je korang block dari situ. untuk masuk ke modem/router boleh tanya pakcik google. ataupun call je technician untuk ISP korang dan minta tolong diorang cara masuk ke dalam router/modem.



6. Block Through Window Host File
ni korang kena edit windows host file guna notepad. banyak tutorial untuk ni kat google. tapi tak berapa minat cara manual ni :D. xdeath lebih suka tukar dns.



itu saje yang xdeathx nak kongsi, sebenarnya bergantung pada nekad dan tekad korang. Kena janji dengan diri sendiri. Social Networking site kadang-kadang banyak jugak manfaatnya. sekarang facebook dah ada function upload file dalam group. Limit size 25 mb. Jadi boleh korang kongsi-kongsi assignment ke, kongsi bahan, mp3 ke. tapi kadang-kadang kalau terlampau ketagih sangat korang jadi malas dan susah nak fokus. jiwa korang terperangkap dalam dunia maya yang takder penghujung. Facebook jugak akan buat fokus korang pada facebook ja. korang akan sentiasa tunggu notification dari kawan-kawan facebook korang. tu lah masalahnya. 



nak solve masalah addicted kat facebook ni. korang delete je akaun facebook korang. korang kena banyak berkorban. kan dah kate tadi "No pain No gain". korban la akaun korang tu. takpun filter je guna cara yang xdeathx bagi tu. Twitter pun same.


Kalau Pornsite lagi la. Addict kepada pornsite. Ish3. Allah sahaja yang tahu rasanya. Nak berhenti sangat-sangatlah susah bagi sesetengah orang. n then, Pornographic content tu boleh merosakkan otak korang. TAk percaya? duduk la tengok porn dalam 2 minggu berturut-turut 24 jam sehari. Jadi bebal gile otak. ada kajian psikologi  kenapa boleh jadi camni. bukan men cakap-cakap saje yep. Same jugak facebook. if korang, ralit ngan sesuatu benda, sesuatu benda yang ada dalam paleotak korang akan hilang sedikit demi sedikit kalau korang tak ulangkaji benda-benda tu.



nak elak tengok pornsite atau rasa gersang korang jugak kena banyak bersenam n sebaiknya bersukan. lepas makan janganla terus duduk depan facebook takpun lepas makan tidur. tak baik untuk kesihatan. paling malas joging la dalam 2-4 km. tak pun lari setempat dalam 10-20 minit. Supaya pembakaran kalori boleh berlaku. Takpun beli apa-apa alat senaman yang boleh buat korang berpeluh. Jangan sesekali Onani! Onani beri kesan buruk ke atas kesihatan fizikal tubuh tambah-tambah kepada perempuan.



Hukum Onani pun haram mengikut mazhab syafie. bagi lelaki korang boleh buat tekan tubi, sekurang-kurangnya protein dalam badan korang tu takder la terbiar camtu je. untuk gunakan protein ke tahap maximum. nak naikkan otot-otot korang. korang kena buat tekan tubi,bangkit tubi. n banyak main dumbell.takder la badan tu kurus kering. 

tapi pada-pada la pun angkat dumbell,ada cara-cara nak workout. bukan main redah je. untungla sape belajar Sport Science.. huhu :D. anjakan paradigma. jom ubah diri dan environment :D
itu saja nak dikongsikan, selamat beramal. minta maaf andai tersalah fakta dan terkasar bahasa. xdeathx jugak manusia.